درمان قطع عضو

در این مقاله شما با جدیدترین و پیشرفته ترین روش درمان قطع عضو به نام پروتز اندو – اکسو  یا  Grundei® Endo-Exo-Femural-Protesies آشنا خواهید شد.

این روش برگرفته از ایمپلنت های دندان پزشکی است و با استفاده از پیوند پروتز و استخوان، روشی جدید را ابداع نموده که در آن از سوکت های معمولی استفاده نمی شود و این پیوند باعث می شود فرد بیمار احساس کند عضو واقعی بازگشته است. در حال حاضر در کشور ما این روش برای استخوان ساق پا و ران پا قابل استفاده می باشد.

فهرست مطالب

درمان قطع عضو یکی از عمل های جراحی رایج برای همه بیمارانی است که به دلایل مختلف عضو واقعی بدن خود را از دست داده اند. عوامل متعددی از جمله حوادث جنگی، تصادف و یا بیماری های خاص منجر به قطع عضو دست یا پا در افراد بسیاری می شود که این حادثه تاثیر چشمگیری در کیفیت و سطح زندگی افراد دارد و موجب بروز درد و آلام شدید نه تنها در فرد بلکه در اطرافیان و خانواده وی هم می شود تا آنجا که کیفیت زندگی همه آنها افت شدیدی می کند، هر چند در مورد جانبازان سرافراز نمی توان گفت این حادثه منجر به درد و آلام آنها می شود اما بی تردید تاثیر به سزایی در کیفیت زندگی همراه با افتخارشان خواهد داشت، این شرکت به عنوان نماینده انحصاری شرکت ESKA Orthopaedic در خاورمیانه در تلاش است با استفاده از جدیدترین و پیشرفته ترین روش درمانی به نام Grundei®Endo-Exo-Femural-Protesies کیفیت زندگی شما را بهبود ببخشد.

این روش برگرفته از ایمپلنت های دندان پزشکی است و با استفاده از پیوند پروتز و استخوان، روشی جدید را ابداع نموده که در آن از سوکت های معمولی استفاده نمی کند و این پیوند باعث می شود احساس کنید عضو شما بازگشته است. در حال حاضر این روش برای استخوان ساق پا و ران پا قابل استفاده در ایران است.

چگونه می توانیم به فرد دارای قطع عضو کمک کنیم؟

درمان و کمک به بیماران قطع عضو یک فرآیند چند مرحله ای و کاری گروهی است. بیمار دارای قطع عضو پیش از هر گونه درمان مورد ارزیابی تیم متخصص ما که متشکل از بهترین های این رشته در ایران هستند، قرار گرفته و با تشخیص بهترین روش، فرآیند درمان که شامل مراحل قبل از عمل، حین عمل و پس از عمل است آغاز می شود.

این فرآیند از اولین مشاوره پیش از عمل آغاز شده و در طول عمل و پس از آن ادامه خواهد داشت ما در کنار شما خواهیم بود تا به عنوان یک خانواده با ارتباطی نزدیک، به شما در رسیدن به تحرک کامل و عادی کمک کنیم. همه تلاش ما این است تا فرآیند درمان از جراحی تا توانبخشی به ساده ترین شکل ممکن و کمترین زحمت برای شما انجام شود.

مراحل فرایند درمان

  1.  ارزیابی اولیه توسط تیم مشاوره درمان 
  2.  معاینه توسط جراح و فوق تخصص ارتوپدی (دارای بورد تخصصی از امریکا)
  3.  تشکیل کمسیون پزشکی برای تایید امکان درمان برای فرد متقاضی
  4.  تصویربرداری از عضو باقی مانده شامل رادیولوژی، سی تی اسکن، سنجش تراکم استخوان و …. 
  5.  تدوین برنامه درمانی بر اساس شرایط بیمار در کارگروه درمان
  6.  عقد قرارداد با فرد متقاضی
  7.  ثبت سفارش پروتز به منظور واردات آن از کشور آلمان 
  8.  سفارشی سازی پروتز بر اساس تصویر برداری های انجام شده از بیمار
  9.  واردات و ترخیص محصول 
  10.  انجام اولین مرحله عمل به منظور کاشت پروتز در عضو آمپوته (باقی مانده)
  11.  نصب پروتز بیرونی به جای عضو قطع شده (حداقل دو ماه پس از جراحی اولیه)
  12.  نصب مفصل زانو و مچ پا
  13.  توانبخشی و کار درمانی به منظور کنترل فرآیند حرکتی بیمار 

عمل جراحی

کاشت ایمپلنت قطع عضو EEP معمولا در سه مرحله انجام می شود، دو مرحله اول با بیهوشی عمومی یا اسپاینال است و مرحله سوم نیازی به بیهوشی و یا حتی بی حسی ندارد. در ادامه به توضیح هر یک از مراحل می پردازیم.

مرحله اول: کاشت بخش داخلی Endo در باقی مانده استخوان بیمار

در این مرحله ایمپلنت سفارشی سازی شده از روی تصاویر سی تی اسکن استخوان بیمار طی یک جراحی حدود یک ساعته در استخوان ران و یا ساق بیمار کار گذاشته می شود. بیمار پس از یک یا دو روز بستری در بیمارستان مرخص شده و در این مرحله نیاز است بین 45 تا 60 روز به استخوان فرصت داده شود تا پیوند مولکولی و بافتی با ایمپلنت برقرار نماید.

در فاصله ی بین دو عمل جراحی بیمار می تواند به فعالیت های روزمره خود با کمک عصا یا صندلی چرخ دار ادامه دهد.

 

مرحله دوم:
در طی عمل مرحله دوم، به کمک وسیله ی مخصوصی از پایین ترین قسمت عضو سوراخی به قطر ۱ تا ۲ سانتی متر بر روی پوست ایجاد می شود بطوریکه بتوانیم به قسمت داخلی ایمپلنت کار گذاشته شده در استخوان دسترسی پیدا کنیم. پس از آن رابط قسمت داخلی و خارجی به نام bridge module برای بیمار متصل می شود.

مرحله سوم:

قسمت بیرونی ایمپلنت قطع عضو (EXO) پس از اندازه گیری مختصات آناتومیکی و مکانیکی بیمار بر روی bridge module نصب می شود و به کمک آداپتور می توانیم مرکز ثقل زانو را در جای طبیعی آن در بدن قرار دهیم. سپس نصب زانو و مچ پا به همراه پنجه توسط کارشناس ارتز و پروتز با پای مشابه انجام می گیرد و الگوی راه رفتن بر اساس فیزیک بیمار قبل از از دست دادن عضو تنظیم می شود.

این بدان معنی است که تنها چند روز پس از مرحله دوم، بیمار تجربه راه رفتن را مجدداً بدست می آورد و مجددا قادر است که زمین را زیر پای خود حس کند چون تمامی انتقال نیرو از زمین مستقیما به قسمت اندو و سپس استخوان بیمار منتقل می شود.

برای جلوگیری از عوارض مربوط به منطقه استوما، مراقبت از پا ضروری است. لذا توصیه می کنیم:

  • قسمت بیرونی: برای تمیز کردن روزانه با استفاده از آب و صابون غیر معطر، حداقل دو بار در روز شستشو شود.
  • طبق صلاحدید پزشک میتوانید محل زخم را با بتادین شستشو دهید.
  • بهتر است از فشار مستقیم دوش در هفته های اول استفاده نشود و برای این کار از قلموی اصلاح استفاده شود.
  • برای مراقبت از پوست نیز کرم های غیر معطر توصیه می شود.
  • ایمپلنت های مورد استفاده از آلیاژ کبالت-کروم-مولیبدن (CoCrMo) و پوشش تیتان نیوبیوم (TiNb) ساخته شده است. این مواد مانع از واکنش های آلرژیک EEP می شود بنابراین نیازی نیست که از دارویی برای جلوگیری از حساسیت استفاده شود.

در نظر داشته باشد که نیروی گشتاور که به ایمپلنت وارد می شود مهمترین رکن را در انتقال انرژی به استخوان وارد می کند لذا از انتقال بیش از حد گشتاور به پروتز باید به عنوان اصل مهم اجتناب شود و همچنین چکاپ سالیانه برای هر فرد الزامی است.

مطالب مرتبط

پروتز اندو-اکسو

در این مقاله شما با سیستم های Endo–Exo Implantation، ساختار و مزایای آن آشنا خواهید شد.

سیستم اندو-اکسو بر اساس ارگونومی بدن انسان و کاملا مطابق با آناتومی بدن و نحوه راه رفتن افراد طراحی شده است. با کاشت EEP در باقی مانده ی استخوان پیوندی طولانی، ایمن، بدون درد و عوارض جانبی بین بیمار و پروتز ایجاد می شود. علاوه بر این امکان انتقال نیرو خصوصا در راه رفتن از طریق ران و یا مفاصل را نیز فراهم می آورد.